sl-SIen-GBhr-HRhr-BAsr-Latn-ME

Nagrada u Kjotu odgođena zbog pandemije koronavirusa

Zbog širenja nove infekcije coronavirusom, fondacija Inamori, na čelu s predsjednikom Shinobuom Inamori-Kanazawa, odlučila je odgoditi godišnju proslavu nagrade Kyoto Prize za jednu godinu. Novi pobjednici bit će odabrani i službeno objavljeni u junu 2021., umjesto u junu 2020. Srodni događaji, uključujući ceremoniju dodjele nagrada, održat će se u novembru 2021. Godišnje proslave prvobitno predviđene za 2021. također će se odgoditi za jednu godinu.

Predsjednik Shinobu Inamori-Kanazawa komentirao je odgodu:

»Naša odluka da odgodimo dodjelu za dvanaest mjeseci donesena je kao odgovor na proglašavanje vanredne situacije japanske vlade. Nastavak uobičajenog postupka odabira pobjednika je stoga izuzetno težak, a istovremeno više nismo optimistični hoćemo li moći provesti turneje pobjednika i drugih uglednih gostiju bez izazivanja zabrinutosti. Žao nam je i mislimo na sve one koji su čekali objavu imena ovogodišnjih pobjednika, kao i na one koji su se radovali povezanim događajima, uključujući svečano predstavljanje i prigodna predavanja pobjednika. Iskreno se nadamo da će razumjeti našu odluku.«

Premještena je i srodna nagrada iz Kyoto Prize at Oxford, predviđena za 12. i 13. maja. Tako će se postignuća prošlogodišnjih laureata - profesora Ching Tang, profesora Jamesa Gunna i gospođe Ariane Mnouchkine proslaviti u maju 2021. godine.

Print
Kategorije:
Ocijeni:
Nema ocjena

Please login or register to post comments.

Vaše ime
Vaš e-mail
Subjekt
Upišite poruku...
x